Wat is bekkenfysiotherapie?
Een bekkenfysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten rondom het bekken, de bekkenbodem en de lage rug. Mannen, vrouwen en kinderen kunnen met deze klachten te maken krijgen. De klachten aan het bekken of de bekkenbodem zijn vaak goed te verhelpen, maar mensen hebben soms moeite hiervoor hulp te zoeken.
Onder in het bekken zit een spierlaag ter ondersteuning van de urinebuis, blaas, baarmoeder en endeldarm. Naast de draagfunctie voor organen geven deze bekkenspieren stabiliteit aan het bekkengewricht en de lage rug. Tevens zorgen ze voor de mogelijkheid te plassen en te ontlasten en voor het kunnen ophouden hiervan.
Indicaties voor bekkenfysiotherapie
- ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
- verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
- pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
- pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
- begeleiding bij operaties in de onderbuik;
- bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
- begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.
Indicaties voor kinderbekkenfysiotherapie
Een kinderbekkenfysiotherapeut is een kinder- of een bekkenfysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in de problemen rond de bekkenbodem bij kinderen, en de mogelijke behandeling daarvan.
- urine- en/of ontlastingsverlies
- onrustige blaas, heel vaak plassen
- verstopping in de darmen (obstipatie)
- blaasontstekingen
- angst om te plassen of te poepen
- bedplassen
- problemen op het gebied van de seksualiteit (bij oudere kinderen).
Traject bij bekken- en kinderbekkenfysiotherapie
U start met een aanmelding. Dit kan met of zonder verwijzing. Na het intake gesprek volgt een fysiotherapeutisch onderzoek door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Het navolgende traject hangt sterk af van het soort bekkenklacht en indicatiestelling.
Er is een nauwe samenwerking met de specialisten van het Groene Hart Ziekenhuis.
Er zij 2 bekkenbodem poli’s, waarbij een multidisciplinair team, waaronder een bekkenfysiotherapeut van Rayer Healthcare, de patiënt een zo optimaal mogelijke behandeling aan kan bieden. Er wordt daarbij samen met de gynaecoloog, de uroloog, de internist of de chirurg van het GHZ gewerkt. Zie ook www.ghz.nl/specialismen/bekkenbodemcentrum
Tevens is er een nauwe samenwerking met de kinderartsen van het Groene Hart Ziekenhuis.
Er wordt o.a. samengewerkt binnen de Pipo poli, de poli voor kinderen met plas en / of ontlastingsproblemen. Zie ook www.ghz.nl/specialismen/pipo poli
Wat gebeurd er bij bekkenfysiotherapie?
Wanneer u een van de hierboven genoemde klachten herkent, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij een Rayer Healthcare bekkenfysiotherapeut. De geregistreerde bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Daarbij wordt soms gebruikgemaakt van gespecialiseerde apparatuur.
De bekkenfysiotherapeut adviseert u tevens over houding, belasting / belastbaarheid, toiletgedrag, drink- en eetgedrag. Ook met vragen op seksueel terrein kunt u terecht. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen.
Afspraak maken voor bekkenfysiotherapie
Kinderen en volwassenen met bekken gerelateerde klachten kunnen naar onze praktijk komen via een verwijzing van de specialist of huisarts, of via de Directe Toegankelijkheid. (DTF). U kunt gebruik maken van ons contactformulier, zelf even bellen of de “bel mij terug” knop gebruiken.