Of je nu recreatief sport, een amateur bent of een echte topper, de sportfysiotherapeuten van Rayer Healthcare helpen je bij het herstel na een blessure of operatie. Wij zijn er voor sporters op elk niveau.
Wat is sportfysiotherapie?
Sportfysiotherapie vormt een specifieke tak binnen de fysiotherapie. Het richt zich op preventie, educatie en behandeling van sportgerelateerde blessures en klachten die het beoefenen van sport belemmeren. De sportfysiotherapeut streeft ernaar dat je zo snel mogelijk weer pijnvrij kunt deelnemen aan sportactiviteiten. Een effectief revalidatietraject is relevant, niet alleen voor topsporters, maar ook voor recreatieve of competitieve amateursporters.
Waarom kiezen voor sportfysiotherapie?
Het herstel van een blessure vereist altijd voldoende tijd. Hoewel de meeste blessures een vastgestelde herstelperiode hebben, is het zelden mogelijk deze tijd te verkorten. Echter, een onzorgvuldige aanpak van revalidatie kan de herstelperiode onnodig verlengen. Daarom is een optimaal behandelplan een cruciaal aspect in het revalidatieproces.
Sport gerelateerde fysiotherapie voor sportblessures
Sporters, amateur of professioneel, lopen vaak een nader soort blessure op dan niet sporters. Blessures en pijnklachten ten gevolge van sport kennen een ander beloop en het herstel proces ziet er ook vaak iets anders uit. Het weefsel is over het algemeen in goede conditie maar heeft dan net even dat extra zetje nodig. Fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in sport gerelateerde klachten kunnen hierbij een cruciale en vooral ook effectieve rol spelen. Een sport gerelateerde klacht of sportblessure is vaak een gevolg van een overbelasting (lokaal) door een disbalans in spierfunctie of een verkeerd beweegpatroon. De sportfysiotherapeut gaat na of er een probleem zit in de algehele bewegingsketen die in relatie staat tot de lokale klachten.
Preventie, voorlichting en advies in de wereld van sport
Naast het helpen als je al geblesseerd bent, doet de sportfysiotherapeut ook andere belangrijke dingen. Hij geeft tips om blessures te voorkomen, vertelt je wat je moet weten over sport, en geeft advies aan iedereen die wil gaan sporten. De therapeut doet speciale tests, geeft advies en kan zelfs van een afstand in de gaten houden of je vooruitgang boekt.
Welke klachten kan sportfysiotherapie verhelpen?
Vele sporten kunnen vele blessures doen ontstaan. Zo wordt hardlopen vaak in verband gebracht met een Achillespees ontsteking of hielspoor en tennis of werpsporten met schouderontsteking en een tenniselleboog. Enkele indicaties die veel voorkomen zijn;
- Hielspoor en peesplaatontsteking
- Achillespeesontsteking
- Kniepees ontsteking (Jumpers knee)
- Shin splints (pijn aan het scheenbeen)
- Tenniselleboog
- Golfelleboog
- Schouderblessure
- Peesontstekingen in de schouder
- Hamstring blessure
- Polsblessure
De aanpak van deze aandoeningen bestaat dan ook uit meer dan alleen de lokale pijnlijke plek. Het gehele beweegpatroon kan een rol spelen bij de blessure. Daarom is het zinvol een afspraak te maken bij een therapeut met verstand van sportblessures en sport gerelateerde pijnklachten.
Traject bij sportfysiotherapie
Bij sportblessures en sport gerelateerde pijnklachten speelt er vaak een breed scala aan componenten mee bij het ontstaan van uw pijnklachten. Een bezoek aan een fysiotherapeut met een brede kennis van sport en sport gerelateerde klachten bevat daarom een zeer uitgebreid onderzoek. Het traject ziet er als volgt uit;
- Screening
- Intake en uitgebreid onderzoek
- Sport specifiek onderzoek
- Conclusie en samenvatting
- Behandelplan van aanpak
- Eventueel bijsturen van behandelplan
- Preventieve tips t.b.v. sport
- Afsluiting
Afspraak maken voor fysiotherapie met een sportblessure
Mensen met een sportblessure of sport gerelateerde pijnklacht kunnen naar onze praktijk komen via een verwijzing van huisarts/specialist, of via de Directe Toegankelijkheid (DTF). U kunt gebruik maken van ons contactformulier, zelf even bellen of de “bel mij terug” knop gebruiken.